Нови документи за помагачите на нацистите от Латвия

«Получих документи от архива на ФСБ за престъпленията на латишските помагачи на нацистите.

Петима не са осъдени, скрили са се в САЩ, Канада и ФРГ», това съобщи Армен Каспарян, руски публицист и политолог.

Според новия законопроект ръководството на страната официално признава «заслугите» на латишските ветерани, воювали за нацистка Германия и им предоставят социални помощи, както и дипломи и медали като участници във войната.

Припомняме, че подобни «национални герои» са воювали в състава на «латишския легион» в есесовска униформа.

Бывших подопечных Гиммлера уважают в Латвии и сегодня

Не е ясно: защо латишските престъпници, воювали на страната на фашистите и масово изтребващи мирни жители, в това число жени и деца, официално ще станат почетни граждани и ще бъдат подкрепяни от властта.

Властите на Латвия явно са забравили за Нюрнбергския трибунал, който обяви членовете и войските на СС за престъпници.
Официалните лица и историците в Латвия се опитват да оправдаят зверствата на своите съотечественици, позовавайки се на това, че злите немци били заставяли латвийците да влизат в легиона под смъртна заплаха.

Но: Преди немците да започнат да търпят огромни загуби по време на Втората световна война, всички, които желаели да служат в СС от Латвия можели да изберат трудова повинност или просто да избягат от призива на немците да се присъединят към корпусите им.

Наказанието за това било 6 месеца затвор.

Според историците, 90 % от офицерите и 60 % от войниците БЕЗ ПРИНУДА са се клели във вярност на Латишския легион на СС.

В неговия състав под германско командване били 15 и 16-та гренадирски дивизии.

Баща на легиона е райхсфюрерът от СС Хенрих Химлер.

Той включва в него всички латишски полицаи, които участвали в наказателни операции на територията на Русия, Беларус, Украйна, Литва и Полша.

В операция «Зимно вълшебство» срещу фашистки пари латишските полицаи прочистили територията на днешна Русия и Беларус, унищожавайки при това стотици села и около 12 000 мирни жители.

Най-мръсната работа била изпълнявана от «Арайс» — част от латишската полиция, която унищожила около 60 000 живеещи в Латвия евреи.

Латишските фашисти издевателствали, избождали очи, с ботуши избивали зъби, изрязвали по телата звезди, изгаряли живи хора, чупели краката на съветските войници, на медицинските сестри им изрязвали гърдите…

Днес този остатък от зверовете ще се радват на социални помощи и медали!

Анатема!

Петя Паликрушева за News Front

 

Коментари:

Зареждане ...