News Front Сърбия и «Балкански диалог» в София. Интервю с Николай Малинов

17 април 2019-Нюз Фронт.

На 16 април в столицата на България стартира «Балкански диалог»— една от най-успешните и популярни изследователски и образователни програми на Фонда за подкрепа на обществената дипломация Горчаков.Извънредният и пълномощен посланик на Русия в България Анатолий Макаров приветства участниците.
Той нарече дневния ред на форума ключова тема както за Москва, така и за София. Според дипломата много въпроси могат да бъдат решени във формат на многостранен диалог, използвайки опита на всяка страна.

Главният редактор на сръбската редакция News Front Оксана Сазонова, която участва в мероприятията на «Балкански диалог» се срещна с лидера на НД» Русофили» Николай Малинов с когото обсъдиха въпроси свързани с отношенията между България и Русия. 

 

 

На днешната конференция една от острите теми беше именно отношението на българите към Русия, към руснаците. Как бихте обобщили отговора на този въпрос?

 

В България 80% от хората са хора, които се определят като русофили.

И това е много важно, тъй като човек се нарича и пред други хора и пред Бога, защото става дума за любов. Струва ми се, че в архетипа на българския народ русофилизмът е с разбиране на традиционните ценности, православието, техния собствен език и кирилица.

Прекрасно разбираме, че в трудни времена нямахме към кого да се обърнем, с изключение на Русия.
И тази общност, е основана на исторически, духовен, културен афинитет, се явява именно образът на България. Тъй като ние говорим на един и същи език, ние имаме едно и също свероусещане.
И ние разбираме, че зад нас стоят 150 милиона души, които чувстват света по същия начин .
Русофилизмът е част от самосъзнанието на българите, част от нашата Родина.

 

 

Вашата дейност, както медийна, така и културна, сблъсква ли се с противопоставяне от страна на държавата?

Постоянно се сблъскваме. Своеобразно е да си русофил в България, въпреки че повечето хора в България обичат Русия. Ние разбираме, че България е част от Европейския съюз, част от НАТО, и въпреки че ЕС е замислен като съюз на независими държави, което звучи хубаво, в повечето случаи функционира не като оператив на нашата позиция и на нашите цивилизационни ценности, а като акционерно дружество с по-силни позиции. големи, силни партньори (Германия, Франция) налагат своето разбиране.
И като се вземе предвид като цяло всичко, което се случва, то дава сила на проекти, които Русия предлага на целия свят въз основа на традиционни ценности, многополюсен свят и концепцията за силна държава, която ще ви предпази в трудно време.

 

Един от информационните поводи, които току-що влязоха в руските медии и има важно значение за имиджа на България в Русия, бяха различни неприятни ситуации, свързани с вандализма срещу руските паметници в тази страна. Как оценявате тези тези актове?

 

В България е необходимо, независимо колко неприятно е, да се отделят руските паметници и съветските паметници. В България, с руските паметници всичко е наред. Това са повече от 500 паметници, а нови постоянно се слагат.
България получи своята държава благодарение на руско-турската освободителна война.
Що се отнася до паметника на съветските войници, които българите са посрещали с цветя и хляб и сол, я са получили юмрук, има определен пласт от обществото, който ги цапа и разрушава. Ние възстановяваме такива паметници, незабавно почистваме и продължаваме да отваряме нови.
От 2011 година ние открихме 12 нови паметници от съветския период и сега трябва да публикуваме сборник с резюме на всички паметници, където са съветските са 153. За нашето русофилно движение паметниците са много важни и не трябва да забравяме, че няма друга държава в света, където да има толкова много поддържани паметници на Русия и СССР.

 

Как бихте оценили дали отношенията между България и Русия са се променили в държавата и на национално ниво след налагането на санкции?

В моето изказване си позволих да кажа, че след 100 години никой няма да се интересува от текущата цена на петрола и газа. Държавните и търговските и икономическите отношения са само част от нашите отношения. Считам, че не е необходимо да гледаме внимателно именно на тази част. Защото отношенията са духовни, културни, отношения между градовете, народната дипломация — те са във възход. Държавнните отношения са друга област.

Има много неща, които трябва да бъдат променени и преструктурирани, но това е тема за отделен разговор.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...