Владимир Путин предложи помощ на Франция за възстановяването на Парижката Света Богородица

16 април 2019-Нюз Фронт.

Президентът на Русия Владимир Путин предложи на френския си колега Еманюел Макрон помощта на най-добрите руски специалисти за възстановяването на катедралата Нотр Дам.
Това съобщи  официалният сайт на Кремъл във вторник, 16 април.

«Нотр Дам е исторически символ на Франция, безценно съкровище на европейската и световната култура», се казва в телеграма, която Владимир Путин изпрати на Макрон.
Руският президент изрази съчувствие за инцидента в християнски храм.

 

Улиците около пламтящата Notre-Dame de Paris бяха огласени от песни и плачещи хора застанали на колене.

 

Във вторник сутринта стана известно, че пожарът в катедралата Нотр Дам е напълно погасен. Пожарът се случи в понеделник вечерта.
В резултат на това трима души бяха ранени. Освен това огънят унищожи по-голямата част от покрива, купола и часовника.
Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Нотр Дам де Пари ще бъде възстановен. Той увери, че най-добрите реставратори ще бъдат привлечени за възстановяването на храма.
Междувременно експертите смятат, че може да отнеме няколко десетилетия за възстановяване на катедралата.

 

Пожарът, който погълна един от главните символи на Париж — катедралата на Нотр Дам, причини голяма загуба. Скръбта от случилото се сближава православните и католиците, каза за ТАСС протоиерей Николай Балашов, заместник-началник на отдела за външни църковни отношения (ОВЦС).

«На Запад сега е първият ден от Страстната седмица. Голямата загуба, ужасен знак, чийто смисъл все още не сме осъзнали напълно, причинява остра болка, изпълва сърцата ни със състрадание и ни сближава с нашите западни християнски братя..»

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Коментари:

Зареждане ...