Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова всички 28 страни-членки да помогнат на Франция да възстанови катедралата «Нотр Дам». Това съобщи БНР.

«Знам, че Франция може да се справи сама, но на карта е заложено нещо повече. Пожарът в катедралата ни насочва към това, че сме свързани с нещо по-важно и по-дълбоко от договорите. Днес разбираме по-добре същността на общото между нас и колко много можем да загубим. И ние искаме да го защитим заедно».

Туск добави, че говори като гражданин на Гданск — град, който е бил унищожен 90 на сто, но по-късно възстановен.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи вчерашния ден като «ужасен за тези, които обичат Франция и Париж»:

«Вчера бе ранена една важна част от Франция. И всички сме малко вдовци и вдовици. И аз бих искал да изразя пълното съчувствие на Комисията към нашите френски приятели, която вече заяви, че ще подкрепи всяка помощ, от която Франция се нуждае. Ранена бе Европа, ранена бе Франция, ранен бе Париж. Всички ние бяхме ранени и сме солидарни с френските ни приятели».

България има желание да изпрати в Париж реставратори, които да участват във възстановяването на опожарената катедрала Нотр Дам, обяви премиерът Бойко Борисов , Франция вече е уведомена за тази възможност.

Тагове: ; ; ; ; ;