„Това беше изключителен случай, който може да бъде интерпретиран в няколко посоки. Още в началното гласуване за това кой ще бъде водач на листата бяха много резултатите за Елена Йончева и Сергей Станишев — много ясен знак към Корнелия Нинова, че вътрешната опозиция няма толкова лесно да се съгласи с нейните предложения.

Моето мнение е, че с вкарването на Станишев в евролистата ще наблюдаваме две кампании в БСП — на Нинова и кръга около нея и кампанията на вътрешната опозиция, която беше изключително силна във вчерашното събиране“.

Това каза за БНР социологът от изследователски център „Тренд“ Евелина Славкова в коментар за пленума, на който беше пренаредена евролистата на социалистите.

„Ще наблюдаваме много тежка битка на преференции. Включването на Станишев в евролистата ще мобилизира опозиционните лидери по места да работят в полза на Станишев, което ще доведе до позитиви и за самата партия, защото това ще налива гласове в БСП. Ако беше останал извън листата, опозицията на Нинова просто нямаше да работи по места“, посочи тя.

В предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Славкова коментира и думите на Нинова, че не носи отговорност за гласуваната листа:

„Вътрешнопартийната битка влиза в кулминационен момент, който може да доведе до още по-интересни обрати след европейските избори“.

Пленумът на БСП не е отклонил вниманието от казуса „Апартаментгейт“, който нанася щети на ГЕРБ, убедена е Славкова.

В „Тренд“ се обработват данни от проучване как скандалът се е отразил на управляващата партия.

„Тази листа (на БСП — б.р.) е толкова интересна, че ще трябва още дълго време да разсъждаваме върху нея и да наблюдаваме какъв ефект ще има върху вътрешнопартийните игри, а и във външнополитически план — битката ГЕРБ — БСП“, допълни Славкова.

Интервю на Диана Дончева от БНР с Евелина Славкова

Тагове: ; ; ; ; ;