Сръбският депутат Александър Шешел по време на изявлението си в ПАСЕ призова Съвета на Европа да уважава териториалната цялост на Русия, в чийто състав влизат Крим и Севастопол.

Във вторник в ПАСЕ се обсъжда докладът на Тини Кокса за ролята и мисията на ПАСЕ в бъдеще.

Първо депутатите ще обсъдят проекта за доклад, след това поправките към проекта за резолюция към него, след това ще гласуват за крайната версия на резолюцията с поправките.

По време на дискусията по доклада на руски език Шешел заяви:

«Молят Русия да плати пари, но й отказват правото на глас».

Депутатът заяви, че «ако има проблеми, те трябва да се решават по пътя на диалога», както трябва да се случва и в международните организации.

«ПАСЕ и Съветът на Европа трябва да намерят общия механизъм за решаването на такива проблеми в бъдеще…

Съветът на Европа трябва да уважава териториалната цялост на Русия, в това число относно Крим и Севастопол — като част от Русия», каза той по време на изявлението сии, което се излъчва на сайта на организацията.

«Русия е най-голямата страна в света.

Русия освободи Европа от фашизма», добави той, отбелязвайки,и че «Европа нямаше да я има без Русия».

За разлика от предишните изявления по време на януарската сесия, когато допетутатите с викове и шум се опитаха да заглушат Шешел, този път неговото изявление премина при пълна тишина.

Крим стана руски регион след проведения там през март 2014 година референдум, на който  96,77% от избирателите на Крим и 95,6% от жителита на Севастопол гласуваха «ЗА» присъединяването към Русия.

Украйна продължава да счита Крим за своя територия, но временно окупирана.

Ръководството на Русия нееднократно заявява, че жителите на Крим по демократичен начин, в съответствие с международното право и Устава на ООН, са гласували за присъединяването към Русия.

Президентът Путин заяви, че въпросът за Крим «е закрит окончателно».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;