16 април 2019-Нюз Фронт.

Кадрите на горящата Парижка Света Богородица облетяха света и потресоха из дъно душата на Европа. Злокобен знак, носещ някакво ужасно усещане за потресенията, които очакват света ни.

 

В катедралата на Нотр Дам в понеделник вечерта започна пожар. Колоната от виещ се дим се вижда от много километри.
Видеоклиповете, публикувани в социалните мрежи, показват гъсти кълбета дим, издигащ се от покрива на сградата.
Пожарът е станал около 19:50 часа по горните етажи на сградата. По предварителна информация, дървените части на ремонтното скеле са започнали да горят първо. От началото на април в катедралата са извършвани реставрационни работи. Покривът на катедралата е изцяло обхванат от пламъците — разказаха потресени очевидци.
През 2013 година сградата отпразнува 850-годишнина. А днес е обхваната от пламъци.

След около час след началото на пожара върхът на катедралата се срути. На мястото на пожара пристигнаха службите за извънредни ситуации. Около горящата сграда полицията е построила защитен кордон към моста Сен-Мишел.
Стана известно, че няма жертви. Прокуратурата в Париж е започнала разследване на причините за пожара в Нотр Дам.Президентът Еманюел Макрон пристигна на мястото.

Още дълго време ще се обсъждат причините за пожара и дали става въпрос за умишлен палеж..но каквато и да е причината, днес целият християнски свят изпита едно непознато и страшно чувство, носещо някакъв особено страшен символизъм…

 


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;