Русия - Международен форум Атомекспо 2019 - Теменужка Петкова

Снимка: БТА

Продължава отличната съвместна работа между АЕЦ «Козлодуй» и Държавната корпорация «Росатом» в изпълнение на програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа».

Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с генералния директор на «Росатом» Алексей Лихачов, съобщиха от Министерството на енергетиката. Срещата е била в рамките на XI-я Международен форум «Атомекспо 2019» в Сочи, Русия. Това съобщи БТА.

Министър Петкова е запознала представителите на «Росатом» с етапа, на който се намира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ «Белене».

«Предстои публикуване на документацията в Официален вестник на Европейската комисия. След това ще информираме писмено заинтересованите компании, че 90-дневният срок за подаване на заявления е започнал», е заявила Петкова, цитирана от енергийното ведомство.

«Национална електрическа компания» ЕАД ще довърши процедурата за лицензиране на проекта, е допълнила тя.

Получено е становище от Агенцията за ядрено регулиране, с което се потвърждава валидността на издадените до момента разрешения. Завършването на процедурата по лицензиране ще даде възможност на потенциалните инвеститори да разполагат с пълната информация по проекта, а на българската страна да увери своя дял в бъдещата проектна компания.

По думите на Петкова българската страна разчита на партньорство с Държавната корпорация «Росатом» на всички етапи от реализацията на проекта АЕЦ «Белене». Двете страни ще продължат активния си диалог във връзка със стартиралата процедура за избор на стратегически инвеститор.

По-рано министър Петкова е разговаряла и с представители на американската компания «Дженерал Електрик».

От тяхна страна бе потвърден интересът им за участие в АЕЦ «Белене» като доставчик на част от оборудването и инженер по проекта. «Дженерал Електрик» би могла да сътрудничи и при осигуряването на част от финансирането за проекта, стана ясно по време на срещата, пише още в съобщението.

Източник: Сочи

Тагове: ; ; ; ; ; ;