16 април 2019-Нюз Фронт.

Откакто в Либия беше извършен въоръженият държавен преврат, не без подкрепата на коалицията възглавявана от САЩ, извършила въздушните удари по силите на Муамар Кадафи, страната се превърна в «несъстоятелна», но Халифа Хафтар има шанса да оправи всичко.

 

 

Това заяви ръководителят на Центъра за изследване на Арабския свят към Университета Майнц Гюнтер Майер. Неговите думи са цитирани в изданието Deutschlandfunk.
Скоро след свалянето на Муамар Кадафи стана ясно, че правителството няма реална власт, отбелязва експертът.

Тя беше в ръцете на много банди, а Триполи трябваше фактически да подкупва групировки, превръщайки ги в гротескна армия, но ефектът се оказа напълно противоположен.

 

С финансиране от държавата бандите станаха по-силни, но не искаха да се подчинят и след изборите през 2014 гидина, когато губещите ислямисти отказаха да приемат резултатите, Либия най-накрая се раздели.

Избраният парламент беше принуден да напусне Триполи, като се установи в източната част на страната, а през 2015 година ООН създаде третата структура в Либия — правителството на националното споразумение.
Оценявайки шансовете на Хафтар да спаси страната, Гюнтер Майер отбелязва, че от страна на маршала на страната са тези, които сериозно се страхуват от исляма на политическо ниво: арабските емирства и Египет, Саудитска Арабия и Франция с Русия.

В същото време той отбелязва, че ще бъде трудно да се възстанови реалната демокрация в Либия, предвид силата на бандитските формации, които либийската национална армия, водена от Хафтар, може да свали.

» Да стабилизира ситуацията в страната, ще може онзи, който ще контролира голяма територия»,- подчертава експертът.

Според него, въпреки че в редиците на ЛНА има командир, който е издирван за военни престъпления, армията се управлява от либерални и националистически идеи.

«Такъв вектор ще позволи да се разреши кризата в Либия по мирен начин за кратко време», констатира Майер.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;