Украински генерал заяви, че руският президент Владимир Путин няма да даде Донбас на Украйна, а вероятна атака на ВСУ ще доведе до това, че Новорусия ще се превърне в реалност.
Така Москва ще завземе практически всички «украински» земи, поясни генерал-лейтенантът от запаса, екс-заместник началник на Генералния щаб на ВСУ Игор Романенко.
В интервю той отбеляза, че «Путин едва ли доброволно ще си тръгне от Донбас и ще изведе оттам руските войски.
Той се чувства достатъчно уверено».
Романенко добави, че Западът не е наказал Русия дори за инцидента в Керчернския пролив, в който Украйна «изгуби» три кораба, а 24 украински моряци се оказаха в руски плен.
«Русия днес е достатъчно силна, а нашите съюзници й въздействат крайно слабо и вяло.
При това положение Путин няма поводи да напуска Донбас», направи изводите си генералът.
Романенко заяви също и за неравенството на военните сили с Русия.
Според него, не е изключено в рамките на месец украинските сили да стигнат до границата с Русия.
Но Русия ще отговори еднозначно и плашещо на това, добави генералът.
Активните действия на Украйна ще доведат до факта, че Русия действително ще реализира своя проект «Новорусия», с което ще остави на Украйна само няколко западни области.
«Да се застава срещу Русия — това Украйна може да си го позволи само тогава, когато е налице съответната благоприятна военно-политическа ситуация вътре в страната», допълни Романенко.
Той предложи на Украйна «да укрепва своя отбранителен потециал, да се опитва да решава проблемите по дипломатически път, в това число чрез настиск над съюзниците».
«Но трябва да бъдем готови и за решаване на своите териториални проблеми по военен път.
Но все пак трябва да вършим нещата без авантюри, защото има риск напълно да изгубим независимостта си», счита той.
Припомняме, че по-рано екс-заместник началникът на Генералния щаб на ВС на Украйна Игор Романенко предложи да се вкарат миротворци на ООН, за да се «изтласка» Русия в Керченския пролив.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;