Британски депутати предупреждават, че Уестминстърският дворец е в критичен риск от пожар, който може да се окаже толкова опустошителен, колкото и пожара в катедралата «Нотр Дам», ако не се предприемат бързи действия за реставрация на разпадащия се интериор на парламента, съобщава «Гардиън». Това съобщи News.bg.

Многомилиардна програма за възстановяване и подновяване ще започне в средата на 2020 г., след като миналата година депутати гласуваха да излязат от сградата, за да започнат възстановителните дейности.

Екипи за противопожарна безопасност постоянно патрулират около неоготическия дворец на Уестминстър, който се запали 40 пъти само между 2008 и 2012 г ., но малките пожари бяха бързо изгасени.

 

През 2016 г., развалена лампа на покрива е причинила пожар, който е могъл да се разпространи бързо, ако не е открит навреме. Остарялата електрическа система на Парламента и лабиринтът от шахти и коридори означава, че един пожар може да се разпространи бързо и непредсказуемо, предупреждават експерти.

«Да гледам Париж тази вечер ми напомня за отговорността на нашето поколение за Уестминстърския дворец, особено за Уестминстърската зала, която датира от 11 век«, обяснява депутатът от лейбъристите Крис Брайънт, който председателства финансовия комитет, наблюдаващ проекта за възстановяване на парламента.

«Твърде дълго отлагаме мерки за противопожарна безопасност. Части от двореца са стари като Нотр Дам и ние трябва да се уверим, че се взема всяка предпазна мярка».

«Няколко пъти през последната година парчета зидария паднаха от сградите. Късметлии сме, че никой не е сериозно наранен», коментира преди дни министър Дейвид Лидингтън, малко след като депутатите трябваше да евакуират камерата на общините поради теч на вода. Той допълва парламентът е имал късмет да избегне голям пожар или инцидент през последните години.

«По-лошото е, че електрическите, водопроводните, отоплителните и канализационните системи са далеч над очаквания им експлоатационен живот и в разрушено състояние. С всяка изминала година нараства рискът от катастрофални пожари».

Голяма част от стария Уестминстърски дворец е разрушен при пожар през 1834 г., а по-късно възстановен от архитекта Чарлз Бари, въпреки че 900-годишната Уестминстърска зала оцелява в тогавашния пожар.

Лидингтън коментира, че възстановителните работи не биха могли да бъдат избегнати, дори ако сградите се превърнат в музей, а парламентът се премести в модерна сграда. «Дори парламентът да се премести за постоянно на друго място, ние ще имаме задължението да възстановим и обновим сградите».

«Понякога се твърди, че парламентът трябва да се премести в друг град. Трудността при това е, че министрите също са депутати и трябва да разделят времето си между отделите и парламента. Така че, ако преместите парламента, ще трябва да преместите и всички главни правителствени отдели и все пак да плащате за ремонт на двореца.»

Тагове: ; ; ; ;