Санкциите на САЩ срещу венецуелската нефтопреработваща компания  PDVSA
подлага на опасност живота и здравето на стотици граждани, получаващи лечение зад граница. Съответното изявление публикува МВнР на Венецуела.
Отбелязва се, че наложените сакции възпрепятстват осъществяването на програмите за хуманитарна помощ в областта на здравеопазването на гражданите на страната.
«В дадения момент в рамките на споразуменията в областта на здравеопазването, осъществявани от PDVSA, стотици пациенти преминават през лечение в медицински учреждения зад граница и над 500 хиляди пациенти на национално ниво», се отбелязва в 
 изаявлението, публикувано в Туитър от главата на МВнР на Венецуела Хорхе Ареаса.
Както подчертават от МВнР, PDVSA оказва помощ на гражданите на Венецуела във финансирането на лечението, операциите и трансплантациите.
«В резултат на «незаконното блокиране на фондовете за плащане на лечението, медицинските услуги и др. подобни» под заплаха са стоции венецуелци, получаващи лечение в други страни.
В частност, става дума за 25 хиляди граждани, болшинството от които са деца, очакващи трансплантация на костен мозък в Италия.
МВнР на Венецуела осъди въведените санкции, наричайки ги «крайно възмутително нарушение на правата на човека».

На 5 апраил Министерството на финансите на САЩ въведе санкции срещу 34 кораби на PDVSA, а също срещу две компании, доставящи нефт от Венецуела в Куба.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;