В понеделник страните от Европейския съюз предоставиха зелена светлина на Брюксел да започне търговски преговори със Съединените щати въпреки опозицията на Франция, заявиха за Франс прес няколко европейски източници. Това съобщи БНР.

В продължение на месеци 28-те държави-членки на ЕС се мъчеха да се споразумеят за мандат за стартиране на трансатлантическите преговори, като някои от тях се опасяваха, че забавянето ще възобнови търговската война с администрация на американския президент Доналд Тръмп.

Правителствата в рамките на ЕС трябваше да дадат тяхното индивидуално одобрение, след като Европейският парламент блокира откриването на преговорите.

Според различни европейски източници Франция е гласувала против предоставянето на мандат на ЕК, а Белгия се въздържа по време на днешна среща на министрите на ЕС в Люксембург.

Постигането на дори само ограничена търговска сделка е ключов елемент от примирието, договорено през юли 2018-а година, което обаче беше близо до разрушаване през миналата седмица, след като САЩ заплашиха с въвеждането на нови митнически тарифи върху вноса на стоки от ЕС на стойност 11 млрд. долара.

През миналата седмица електронното издание Euractiv пък съобщи, че Брюксел може да наложи допълнителни мита върху вноса на американски стоки за над 21 млрд. долара, ако САЩ продължават да субсидират компанията «Боинг» ( Boeing Co.) в отговор на плановете на Вашингтон да наложи тарифи върху европейските стоки на стойност 11 млрд. долара във връзка със субсидирането на «Еърбъс» (Airbus).

Властите в Париж гласуваха против предоставянето на ЕК на преговорен мандат, обезпокоени, че това може да доведе до понасянето на вътрешни удари само няколко седмици преди европейските избори, определени да се проведат между 23-ти и 26-и май тази година.

Френският президент Еманюел Макрон настояваше многократно САЩ първо да подпишат споразумението за климата в Париж, след като Тръмп отхвърли пакта през 2017-а година, преди да се мисли за начало на  търговски трансатлантически преговори.

Решението да се даде зелена светлина на ЕК за търговски преговори с Вашингтон обаче изискваше само квалифицирано мнозинство от членовете на ЕС, което означава, че френското гласуване «против» е до голяма степен символично, посочва Франс прес.

Тагове: ; ; ;