Говорителят на китайското външно министерство Лу Кан определя като лъжи и клевети твърденията на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за политиката на Китай и Русия в Латинска Америка. Това съобщи News. bg.

«Клеветните изявления на държавния секретар Помпео относно сътрудничеството между Китай и латиноамериканските страни са безотговорни и лишени от смисъл», обяснява той, цитиран от ТАСС.

«Дълго време Съединените щати виждат Латинска Америка като свой собствен заден двор. Те оказват натиск върху страните от региона, заплашват ги и дори свалят правителства», допълва дипломатът.

«Хората са способни да различават лъжата от истината, истинските приятели от фалшивите, които нарушават правилата и разпространяват хаос. Сигурен съм, че страните от Латинска Америка могат да направят правилния избор», коментира Лу Кан.

«Наясно сме с тези фалшиви обвинения на държавния секретар на САЩ Майк Помпео срещу Китай относно положението във Венецуела.

Позицията на КНР по този въпрос е ясна и последователна.

Ние подкрепяме принципите и целите на Хартата на ООН и подкрепяме запазването на регионалния мир и стабилност», обяснява представителят на Министерството на външните работи на КНР.

«Лъжата, повторена и хиляда пъти, винаги ще остане лъжа. Време е държавният секретар Помпео да спре да прави подобни изявления», добави той.

Както посочи дипломатът, сътрудничеството между Китай и страните от Латинска Америка «следва принципите на взаимно уважение, равенство и взаимна изгода» и допринася за икономическото развитие на региона и подобряването на жизнения стандарт на населението.

Американският държавен секретар Майк Помпео, който бе в чилийската столица Сантяго изнесе реч, в която обяви, че призивите от Москва и Пекин за ненамеса във вътрешните работи на страните от Латинска Америка са лицемерие.

«Имам урок, който всеки от нас трябва да научи. Китай и други лицемери призовават за ненамеса в делата на Венецуела. Собствената им финансова намеса допринесе за унищожаването на тази страна», заяви шефът на американската дипломация.

«Като говорим за лицемерни поддръжници на ненамеса в латиноамериканските въпроси, ние също трябва да се тревожим за руснаците. Венецуела и Латинска Америка трябва да се тревожат за действията на Русия«, допълва Помпео.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;