Снимка: БТА

Започва изграждане на нов център за прием на бежанци и мигранти на остров Самос, съобщава Министерството по миграция на Гърция. Това съобщи БНР.

Остров Самос е сред егейските острови, силно засегнати от мигрантската вълна, което доведе до протести на жителите и разрастване на влиянието на крайнодясната партия «Златна зора».

Напрежението на остров Сомос непрекъснато нараства,предупреждават местните власти. Жителите протестират срещу присъствието на хиляди бежанци и мигранти. «Всяка година идват все по-малко туристи,защото никой не иска да почива до бежански лагер», оплакват се собствениците на хотели и ресторанти от острова. Те уточняват, че протестите не са израз на расизъм, а борба за оцеляване на туристическия бранш на остров Самос.

Мигрантите на острова са над 4 хиляди, а лагерът е с капацитет не повече от 2 хиляди души.

Решението за построяване на нов лагер не решава проблема на острова, коментират местните жители и дори смятат,че дни преди евроизборите правителството се опитва да потуши напрежението.

На остров Самос се сфирмира дори движение за «прочистване» от мигрантите, неофициално ръководено от активисти на крайнодясната партия «Златна зора».

Всички проучвания показват силно влияние на крайнодясната партия в районите с присъствие на мигранти и бежанци.

Тагове: ; ; ;