14 април 2019-Нюз Фронт.

Начинът по който изглежда арестувания информатор от WikiLeaks шокира възрастния му баща.Джон Шиптън, който живее в Мелбърн, Австралия, призова властите да подкрепят сина му и да му помогнат да се върне в родината си.

В момента основателят на WikiLeaks се намира в специално охраняван затвор в Лондон.

 

© Снимка: Rob Pinney ZUMAPRESS.com, Globallookpress

 

Видях ги да го влачат надолу по стълбите. Изглеждаше зле. Аз съм на 74 години и изглеждам по-добре от него, а той е на 47. Това е такъв шок, ”каза отец Асандж в интервю за The Guardian.

 

Още по-шокиращо е, че австралийските власти, в лицето на премиера Скот Морисън, отказаха да дадат приоритетна консулска помощ на Джулиан Асандж, който е гражданин на тяхната страна.

Арестът на журналиста стана известен на 11 април.
Президентът на Еквадор, в чието посолство Асандж се крие от много години, оттегли решението си да му предостави политическо убежище.
По покана на посланика, полицията влезе в сградата и завлече опасния информатор за САЩ в специално превозно средство.

В същия ден беше проведе съдебен процес, след което Джулиан Асандж е настанен в специално охраняван затвор с висока степен на сигурност, наричан още «Британския Гуантанамо».
Адвокатите на информатора от WikiLeaks заявиха, че техният клиент е бил арестуван по искане на Вашингтон за екстрадиция.
В САЩ Асанж е обвинен в престъпна конспирация и публикуването на класифицирани материали, свързани с дейността на Пентагона в Ирак и Афганистан.
Тази информация предизвика широка обществена реакция и струва на журналиста свободата.Той се опита да избяга от гнева на американските власти в Швеция, но там му измислиха нелепо обвинение в изнасилване.Асандж трябваше да избяга в Обединеното кралство, където бил приютен от бившите еквадорски власти в посолството в Лондон, чиито стени не напускал от 2012 идина насам.
В САЩ основателят на WikiLeaks е заплашен от 35 години затвор или смърт

 

Единственият шанс на Джулиан Асандж да остане жив и да не попадне в ръцете на САЩ е светът да крещи и настоява за свободата му.

Защото на негово място може да бъде всеки, който не се страхува да казва и намира истината. И да я споделя със света, защото понякога от тази истина зависят мира и живота на хиляди.

 

У нас ще бъде проведена акция в подкрепа на Джулиан Асандж, всеки който може да се включи нека го направи.

#FreeAssange #BulgariawithAssange
Споделяйте с приятели и по групи, сряда 17 април, от реакцията на всички небезразлични хора по целия свят зависи животът на Асандж и защитата на свободата на словото!
Всеки може да бъде на негово място, нека бъдем съпричастни и да подкрепим истината!
Предай нататък!

 


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;