Нов протест се очаква днес в Габрово срещу безнаказаната престъпност, а поводът бе жестокият побой, нанесен от трима цигани над продавач в местен денонощен магазин в неделя вечерта.  След като шефът на полицията в града

старши комисар Борислав Бончев подаде оставка, протестиращите поискаха и тази на кмета на общината Таня Христова.

Протестиращи със снимка на един един от тримата цигани биячи (снимки БГНЕС)

«Готова съм да подам оставка, ако се наложи. Оставката е в моя джоб от първия ден, в който има решение за избора ми на кмет», каза Христова пред Нова тв. Тя отново увери, че в града няма ромско гето, училище или махала,

Таня Христова заяви, че на извънредната сесия на Общинския съвет е решено единодушно да се изготви обръщение към гражданите, с което категорично се заявява, че внушенията и манипулациите как в Габрово целенасочено и организирано се внасяли или привличали цигани, е невярно твърдение. Категорично се заявява, че в Габрово няма ромски гета, махала, нито ромско училище.

«Най-важното, което трябва да направим сега, е да върнем реда и спокойствието в Габрово”, заяви кметът.

В петък третият протест, в който габровци настояваха за «малко повече толерантност към българите, а малцинствата да спазват законите», мина без сблъсъци. Засилените мерки за сигурност от страна на силите на реда доведоха до установяването на седем лица с боксове и метални палки, на които са съставени актове и са освободени, съобщи директорът на Жандармерията Красимир Добрев. 

Ст. комисар Добрев посочи, че на площада е имало около 700-800 граждани, които поели по улиците на града в мирно шествие, съпровождано от полицаи и жандармеристи. «При движението на шествието нямаше никакви ексцесии и хулигански прояви с изключение на две-три запалени димки и малки пиротехнически средства. Насочвайки се шествието към една от къщите на роми, полицията я прегради, след което започна да ескалира напрежението.

Взехме решение да свалим щитовете и каските, при което напрежението започна да се успокоява, дори протестиращите започнаха да ни аплодират. 

Ние показахме знак на толерантност, че не сме тук да създаваме напрежение, а да осигурим сигурност“, каза още той, като изтъкна, че шествието е завършило без инциденти.

Габрово остава под полицейска блокада, жандармерия и полиция продължават да следят за спазването на реда.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;