Министерството на отбраната на Русия планира да изгради на територията на Крим мощната и съвременна радиолокационна станция «Воронеж», способна да проследява придвижването на самолетите и спътниците, а също пусковете на всички видове балистични и грилати ракети от Крим — чак до Гибралтар.

В условията, при които ситуацията в Близкия Изток става все по-напрегната, Москва трябва да има мощна радиолокационна станция в посока Средиземно море.

Независимо от това, че има мрежа от радиолокационни станции по територията на Русия, новата РЛС на територията на Крим ще засили единното радиолокационно поле.

РЛС «Воронеж» ще бъде разположена на крайбрежието.

Понастоящем Министерството на отбраната на Русия разглежда въпроса за мястото на разполагането в Крим на радиолокационната станция.

Най-добрата точка за разполагане на РЛС е територията на Нахимовския район в Севастопол.

Точното място ще бъде избрано след допълнителни проучвания.

В състава на Нахимовския район влизат Северната и Корабната страни на град Севастопол, а също редица селища и летището Белбек.

Според началника на Главното управление на международното военно сътрудничество към Министерството на отбраната на Русия, генерал-полковник Леонид Ивашов, понастоящем Русия се нуждае от съвременни РЛС в средиземноморско направление.

«Ситуацията в Близкия Изток става все по-напрегната. В това направление се активизира НАТО.

Алиансът увеличава присъствието си в акваториите на Черно и Средиземно морета.

Ние трябва да имаме пълната информация за заплахите», отбеляза той.

ШОЙГУ В КРИМ

Струва си да отбележим, че през миналата година Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу за първи път проведе заседание на колегията на военното ведомство в Севастопол.

Военните обсъждаха образците най-ново въоръжежние, които ще постъпят в руската армия.

 

«На полуострова е създадена и постоянно се укрепва уникална междувидова групировка.

Нейните съвременни високотехнологичи системи на въоръжение «не оставят нито един шанс на потенциалния противник, който се осмели да посегне на изконно руската територия», каза Шойгу.

Руската армия е готова да се противопостави на каквито и да са заплахи.

За това най-добре говорят цифрите: само за пет години делът на переспективните въоръжения се увеличи повече от четири път, благодарение на внедряването на лидерски военни технологии.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;