12 април 2019-Нюз Фронт.

В четвъртък, 11 април, Еквадор лиши основателт на WikiLeaks Джулиан Асандж от предоставеното по-рано политическо убежище. Служители на правоохранителните органи на Великобритания арестуваха журналиста на територията на посолството в Лондон.
Както подчертаха от Скотланд Ярд, задържането на Джулиан Асандж е извършено по искане на Вашингтон.
Няколко часа по-късно Уестминстърският съд назначи на Джулиан Асандж мярка за неотклонение и задържане под стража затвори до 12 юни.
Редица международни организации призоваха за предотвратяване на екстрадирането на журналиста в Съединените щати, където го очаква сигурна смърт.

 

Oфициалният представител на външното министерство на Руската Федерация Мария Захарова, реагира на задържането на Джулиан Асандж, основател на портала WikiLeaks в Лондон. Според нея правата на журналиста са били нарушени.

 

Ръката на «демокрацията» стиска гърлото на свободата, написа Мария Захарова на официалната си Facebook страница.

По време на традиционния седмичен брифинг официалният представител на Външното Министерство на Русия   нарече случилото се безпрецедентен случай по нарушаване на свободата на словото.

 

 

Това е един от най-ярките примери за нарушаване на правата на журналистите и удар по свободата на словото, който вече влезе в историята.
Ние, безусловно , ще се обръщаме към международни организации във връзка с този случай.
Много е важно специализираните журналистически организации също да си кажат думата, защото ситуацията е наистина безпрецедентна.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;