Какво означава задържането на Джулиан Асандж за свободата на словото в Америка?

12 април 2019-Нюз Фронт.

Вчера сутринта Джулиан Асандж беше арестуван в Лондон след повече от шест и половина години в посолството на Еквадор, където му бе предоставено убежище през август 2012 година.

Първоначално той беше приветстван от президента на Еквадор Рафаел Кореа.
Статутът на Асанж беше обсъждан почти година от президента-центрист Ленин Морено, който встъпи в длъжност през 2017 година.

 

Морено изключи интернет връзката в посолството през март 2018 година, което затрудни комуникацията на Асандж с външния свят.
Арестът е свързан с незначително обвинение в нарушаване на условията за освобождаване под гаранция от страна на Великобритания както и в съответствие с прес-релийзът на полицият «от името на властите на САЩ» по отношение на искането за екстрадиция.

Според адвокатът на Джулиан Асандж правителството на САЩ е получило затворено обвинително заключение срещу Асанж през декември 2017 година, което случайно било разкрито от прокуратурата през ноември 2018 година.

Обвинителното заключение стана известно сутринта след ареста му.
В прес-съобщението Министерството на правосъдието обвинява Асандж в извършването на две престъпления.

В обвинението се твърди, че през март 2010 година Асандж е влязъл в заговор с Челси Манинг, бивш разузнавателен анализатор от разузнаването в армията на САЩ, за да помогне на Манинг да разбие паролата, съхранявана на компютрите на Министерството на отбраната на САЩ, свързана с тайните интернет протоколи (SIPRNet). ) е правителствена мрежа на САЩ, използвана за секретни документи и съобщения.

Манинг, който е имал достъп до компютрите във връзка със задълженията си на разузнавателен анализатор, е използвала компютрите, за да свали секретни записи и да ги предаде на WikiLeaks.
Рабиването на паролата би позволило на Манинг влизане в системата с име на друг потребител.
Такава измамна мярка би затруднила следователите да определят източника на незаконното влизане.

Опитът да се разбие паролата не е успешен.

През 2010 година Челси (тогава Брадли) Манинг предава 750 000 секретни документа на Уикилийкс, което става едно от най-големите изтичания на секретна информация в историята на САЩ.
Тя беше обвинена в съответствие със Закона за шпионажа и бе осъдена на тридесет и пет години затвор, която беше заменена от седем години от президента Барак Обама по време на последните му дни на постта президент на САЩ.

Понастоящем тя се намира в затвора вече повече от месец поради отказа да даде показания пред голямото жури за Wikileaks.

Заедно с опита за разбиване на паролата, Асандж също е обвинен, че е принудил Манинг да му предостави допълнителна информация. По време на заговора Манинг и Асандж са обсъждали в реално време предаването на секретните документи. Обсъждането отразява активното съдействие на Асандж, подтикнало Манинг да предостави повече информация.

По време на предаването на информацията Манинг казва на Асандж, че след свалянето на файловете, «това е всичко, с което разполага».
Обвиненията повдигнати срещу Асандж се отнасят към престъпленията, които администрацията на Барак Обама отказва да повдигне през 2013 година.

Администрацията на Обама тогава се притеснява, че преследването на Асандж ще бъде представено от защитниците му като заплаха за свободата на словото, доколкото публикуването на секретни документи е обикновена журналистическа практика.

Обвиненията срещу Асандж също могат да бъдат предявени срещу NYT», «Washington Post» или «Guardian».

Веднъж заявявайки «любовта» си към WikiLeaks за публикуването на документи за Хилари Клинтън и многократно позоваване на тях по време на предизборната кампания, обвиненията на администрацията на Тръмп срещу Джулиан Асандж ще бъдат представени от неговите защитници като най-голямата заплаха за свободата на словото през последните десетилетия.

Хънтер ДеРенсис (Hunter DeRensis) — репортер в the National Interest

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Коментари:

Зареждане ...