Решениението на президента на Еквадор Ленин Морено да прекрати предоставянето на убежище на основателя на  WikiLeaks Джулиан Ассанж в посолството на Еквадор в Лондон и да го предаде на властите на Великобритания частично е било мотивирано от личната изгода,  която той получил в замяна.

Това заяви екс-президентът на Еквадор Рафаел Кореа.

«През 2018 година вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс посети Еквадор, те се договориха с Морено за три неща.

Да изолират Венецуела, което Морено направи с голям ентусиазъм.

Да се откажат от делата срещу «Chevron», което той също направи с радост.

И да предаде Асанж», каза Кореа.

АРЕСТ АССАНЖА ПРИЗВАН ЗАПУГАТЬ ВСЕХ АМЕРИКАНЦЕВ И ЖУРНАЛИСТОВ – КОНГРЕССМЕН

Екс-президентът добави, че решението на WikiLeaks да публикува материалите, свързани с т.нар. изтичане на документите «INA», което изтичане провокира корупционен скандал около Морено и неговото семейство, е станало «последната капка» в отношенита с Асанж.

«Морено знае, че той и неговото семейство ще отидат в затвора за корупция и пране на пари.

Затова, преди това да се случи, той иска да навреди на колкото се може повече хора, включително на Асанж.

Той реши да погуби друг човек, преди самият той за влезе в затвора.

Той се ръководи от патологична ненавист и в желанието си да отмъсти, затова предаде Асанж на британската полиция», добави Кореа.

 

Екс-президентът припомни, че още през май 2017 година главата на предизборната кампания на президента на САЩ Пол Манафорт е заминал за Еквадор, за да предложи на Морено «финансово обогатяване» в замяна на предаването на Асанж.

Кореа харктеризира решението на Морено да предаде Асанж като продажба на глава на активист на САЩ, където го заплашва смъртно наказание.

По-рано Асанж бе измъкнат от сградата на посолството на Еквадор, където той живее от 2012 година, скривайки се от британската полиция и екстрадиията в САЩ.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;