11 април 2019-Нюз Фронт.

Съветът на Федерацията на заседание в сряда одобри заявление, в което се казва, че нарушаването на процедурите за преминаване на украински кораби през Керченския проток, носи опасност от избухването на военен конфликт с Русия, който може да включва и Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

 

 

Заявлението на Съвета на Федерацията за деструктивната политика на НАТО, реализирана след създаването му през 1949 година, е посветено на 70-годишнината на организацията.

 

„Преминаването на украински кораби през Керченския проток не е въпрос на съотношението на силите или на присъствието на НАТО в Черноморския регион, а изключотелно проблем на спазване от украинската страна, следвайки установените процедури, които й са добре познати и успешно използвани до ноември 2018 година.
Опитите на Украйна да заобиколи тези процедури носи риск от военен конфликт между Украйна и Руската Федерация, в който може да бъде замесен и НАТО ”, -се казва ясно в текстта на заявлението на Съвета на Федерацията.

 

Сенаторите отбелязват, че със засилената активност в по-рано спокойният балтийски регион, НАТО вече увеличава военното си присъствие в Черноморския регион.

„Подкрепата на НАТО за Грузия по време на трагичните събития от август 2008 година и сега за Украйна, включително на 25 ноември 2018 година по време на незаконното преминаване на държавната граница на Руската Федерация от украинските военноморски сили в района на Керченския проток, насърчава ръководството на тези две страни да предприемат нови авантюри,уверени в безнаказаността си ”,- се казва в документа.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;