11 април 2019-Нюз Фронт.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония, ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, заяви, че ако спечели следващите парламентарни избори, ще се бори за връщането на първоначалното име на Република Македония.

Политикът заяви това в интервю за местния телевизионен канал «Алсат.

 

 

«Ще чакам подкрепата на гражданите, за да върнем името на Република Македония, което беше преди Заев (Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония, — бел. ред.) не направи така, че името ни да бъде сменено.

 

През януари 2019 година Република Македония беше преименувана на Северна Македония, въпреки мощните протести на македонският народ.

Народът на Македония многократно  обвинява Зоран Заев в предателство на нанционалните интереси и отричане от историята, което се видя и с вълната протести след като Македония направи компромис в полза на Гърция по въпроса за смяна на името на страната.

Но и не всички от ръководството на Македония се съгласяват с тези решения. Президентът на Македония Георге Иванов два пъти налага вето, но социал-демократите на Заев заедно с албанските депутати от парламента преодоляват ветото и ратифицират документа.

А самият президент, който проявява характер и се опитва да спре това, получава заплаха за импийчмънт от коалицията.

Припомняме, че именно този документ чакат НАТО за да действат нататък. Йенс Столтенберг няколко пъти заявява преди срещата на НАТО, че когато въпросът с името на Македония се реши, тогава ще се задвижи и членството.

И когато на самата среща в Брюксел на 11-12 юли Македония получава покана, Заев разбира, че се е справил с изпълнението на условията поставени му от «началниците».

И като резултат виждаме как парламента на републиката спешно гласува за членството в НАТО.

Всичко, като по учебник.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;