Вицепремиерът по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов свиква извънредно заседание с цялото ръководство на МВР след създалото се напрежение в Габрово.

То трябва да се проведе в сградата на Министерския съвет. Това съобщи Канал 3.

«Полицията си върши работата. Нужно е обаче да обсъдим превантивните мерки, за да не се допускат подобни инциденти», обяви Каракачанов за bTV.

Според него в момента не се очаква нова ескалация на напрежението в Габрово.

«Трябва да бъдат набелязани мерки и подобен вид контингент, който обитава незаконно къщи, периодично да бъде профилактиран от органите на реда. Именно оттам излизат онези хора, които извършват побоища и престъпления», на мнение е вицепремиерът.

Той обясни и че ще се обсъжда това дали полицията е реагирала адекватно снощи. Каракачанов е на мнение, че служителите на реда са си свършили работата и са успели да овладеят ситуацията и вината не е в тях.

«Проблемът е как превантивно да се взимат мерки, за да не се допуснат подобни инциденти», подчерта отново Красимир Каракачанов.

По думите му главният бияч има няколко присъди и затова въпросът е защо подобни хора се разхождат свободно по улиците

Стотици габровци излязоха на протест срещу насилието, след като продавач в денонощен магазин бе пребит от трима клиенти заради забележка.

Шокиращото видео от случката бе пуснато в социалните медии и предизвика вълна от възмущение. 

По време на вчерашния протест обаче се стигна и до напрежение, което наложи спешно към Габрово да пристигнат и полицейски сили от Плевен. Протестиращите щурмуваха полицейското управление в опит да стигнат до биячите, които са арестувани с обвинения за хулиганство и нанасяне на телесна повреда.

След това недоволството се пренесе в ромската махала в града. Там протестиращите успели да пробият полицейския кордон и потрошили няколко къщи, напуснати своевременно от обитателите им.

В момента в града има засилено полицейско присъствие. На място има сили на Главна дирекция «Национална полиция», на Жандармерията и на Областната дирекция – Ловеч.

Районната прокуратура в Габрово повдигна обвинения на тримата задържани за побоя над продавач в магазин, който разбуни духовете в града.

Във видеото от побоя  бе показано как трима роми нападат продавач на магазин, след като им направил забележка. Това доведе и до протест в Габрово снощи, на който се стигна и до напержение.

С постановление на Районна прокуратура – Габрово от 10 април 2019 г. три лица са задържани за срок от 72 часа. Прокуратурата е привлякла в качеството на обвиняеми лицата с инициали Н.М.(на 21 години), Й.А. (на 20 години), П.А. (на 30 години) за това, че на 7 април 2019 г. в магазин «2+2» на ул. «Николаевска», действайки като извършители чрез нанасяне на множество удари с ръце и крака в областта на главата, тялото и краката, причинили на продавач-консултанта с инициали В. И. (от Габрово) лека телесна повреда по хулигански подбуди, гласи съобщението от прокуратурата.

След преценка на събраните по делото доказателства с оглед на това, че същите сочат реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат престъпление, тъй като са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление, след като са осъждани за други престъпления (Н.М. е осъждан за извършено престъпление по чл.198 от НК, Й.А. е осъждан за извършено престъпление по чл.346 от НК, П.А., е осъждан за извършено престъпление по чл.195 от НК), Районна прокуратура –Габрово ще направи искане пред РС – Габрово за вземане на мярка за неотклонение «Задържане под стража» на трите лица, допълват от държавното обвинение.

Въпросните членове от Наказателния кодекс, които се споменават от прокуратурата показват, че П.А. е осъждан за кражба, Н.М. е осъждан за кражба чрез заплаха, Й.А. е осъждан за кражба на МПС. 

Действията по разследването продължават под ръководството на Прокуратурата.

Тагове: ; ; ; ; ;