В Близкия Изток може да наблюдава “отчетливата реалност” – мащабно присъствие на Русия в региона, това заяви главата на Световния икономически форум Бьорге Бренде в интервю за CNBC.

Той дори добави, че Москва все по-активно си сътрудничи в различни сфери с такива страни, като Израел, Турция, Саудитска Арабия и други.

 

Reuters

Президентът на Световния икономически форум Бьорге Бренде в интервю за

CNBC заяви, че разширяването на руското присъствие в Близкия Изток вече е станало “отчетлива реалност”.

“Според мен, от мястото на събитията ние наблюдаваме отчетливата реалност на по-широкото присъствие на Русия в региона”, заяви той.

Бренде е политик и дипломат от Норвегия, който по-рано заема поста министър на външните работи на Норвегия.

Той посочи редица региони, в които външнополитическите задачи на Москва са определяли траектоията на развието на конфликтите.

Точно това се случило в Сирия, където от 2015 година руската войска подкрепя сирийския лидер Башар Асад.

 

 “Разбира се, в Сирия Русия сега играе важна роля. Виждаме също, че съществува активно взаимодействие между президента Путин и премиера на Израел Нетаняху”, подчерта Бренде.

Той добави, че има и други примери в сферите на търговията и инвестициите, които ясно посочват растящото влияние на Москва.

“Наблюдаваме също, че страните от Персийския  залив водят много активни преговори с Русия относно цените на нефта, защото тя е най-крупният производител в света и изпреварва по този показател дори Саудитска Арабия”, заяви Бренде.

 

Освен това, Москва е подписала с Ер Рияд споразумение за сътрудничество в такива сфери, като енергетика, търговия и инвестиции.

Русия също е подписала споразумение със Саудитска Арабия, Катар и Турция за доставката на различни въоръжения.

А договорът за закупуването от Анкара на руските зенитно-ракетни комплекси С-400 дори заби клин между съюзниците от НАТО САЩ и Турция.

 

Но, както отбелязва телевизионният канал, Русия не е единствената страна, която се опитва да вземе от Америка влиянието в региона.

Китай с неговите мащабни инфраструктурни проекти също има големи успехи в тази посока.

Петя Паликрушева

Източинк: https://www.cnbc.com/2019/04/07/russian-expansion-in-middle-east-a-clear-reality-wefs-borge-brende.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;