10 април 2019-Нюз Фронт.

«Морски щит 2019» като прикритие за евентуални провокации срещу Русия «От 5 до 13 април в Черно море се провеждат многонационални морски учения «Sea Shield 2019», организирани от военноморското командване на НАТО.

В маневрите участват 20 кораба и 2 200 военнослужещи от България, Канада, Гърция, Холандия, Турция, Испания, Грузия и Украйна.

 

В навечерието на началото на ученията във Вашингтон приключи сесията на Северноатлантическия алианс, по време на която бе решено да се предостави допълнителна подкрепа на Украйна и Грузия и да се увеличи активността на алианса в Черноморския басейн.

Според ръководството на Алианса ученията са насочени към «разработване на съвместни отбранителни действия и не предизвикватизостряне на ситуацията в региона».

От своя страна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обърна внимание на факта, че военноморските маневри на «Морски щит» се провеждат ежегодно от 2015 година без значителни промени в броя на военнослужещите и използваната техника.

Генералният секретар на НАТО обаче пропуска да каже други подробности, които свидетелстват за обратното

 

Отдавна не е тайна, че черноморските инициативи на Северноатлантическия алианс са насочени към подкрепа на курса на Киев и Тбилиси срещу Русия.
Според редица военни експерти, които отбелязаха, че за първи път от 5 години се провеждат учения през април, решението на НАТО да организира маневри по това време е свързано с предстоящия втори тур на президентските избори в Украйна.

В допълнение, ако провокациите се повтарят в района на Керченския проток, ще последва въвеждането на военно положение, шансовете на Петро Порошенко за победа над противника му Владимир Зеленски значително ще се увеличат.

На фона на разочароващите рейтинги, е вероятно главатарят на Киевския режим Петро Порошенко да се опита да раздвижи маховика на военната истерия на максимална мощност, а евентуална провокация от страна на украинския флот вероятно ще бъде придружена от по-агресивни действия.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;