Харир Хюсеин Камил, внучка на бившия иракски лидер Саддам Хюсеин, в разговор с RT, разказа за мемоарите си, които отразяват събитията в Ирак по време на американската инвазия.
Внучка Саддама Хусейна рассказала о мемуарах по событиям в Ираке

«Идеята да напиша мемоари за семейството на Саддам възникна в резултат на факта, че описанието на събитията, които обхванаха моята родина сравнително наскоро, в повечето източници се дава с големи изкривявания.

Що се отнася до историята на моето семейство, тя често е изпълнена с измислици.

Да се разкаже истината — това се превърна в основна задача пред мен като автор и като участник в тези събития ”, каза тя.

Според момичето, в дните, когато Багдад паднал, решенията за спасение били взети от жените от семейството, които останали без никаква защита.

 

«Планът за бягството не беше подготвен предварително.

Майка ми реши, че трябва да се разделим, беше много опасно да се движим в една група.

Можехме да разчитаме само на близки хора, рисковете бяха много големи.

Много е страшно да си спомням — каза Хусеин Камил.

През февруари 2018 г. бившият посланик на САЩ в Либия и Кувейт Дебора Джоунс обясни как се обясняват действията на Вашингтон в Близкия Изток, особено в Ирак.

По-рано екс-посланикът на Ирак в Русия Абас Халаф Куфуд отбелязва:

«По време на окупацията страната беше практически унищожена. Заради «грешките» на Буш…целият свят изгуби люлката на цивилизациите — Ирак».

Днес Багдад не желае «да плати на САЩ с нефт» за помощта в борбата с ИД и избира руското оръжие. И дори зависимите европейски съюзници обсъждат варианти за корекции на американската външна политика.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;