По повод днешния Международен ден на ромите президентът Румен Радев, вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на образованието, на здравеопазването, на труда и социалната политика и на младежта и спорта, омбудсманът Мая Манолова, посланиците на Швейцария, Франция, Германия, Дания и САЩ ще приемат ученици в рамките на инициативата „Ученически лидери — министри и посланици за един ден“.

В предаването „Преди всички“ Деян Колев – председател на Център за междуетнически диалог и толерантност «Амалипе», разказа, че инициативата вдъхновява учениците:

„Чрез нея даваме шанс на ученици, които са се отличили в конкурс за есе или за видео клип на тема „От език на омразата към език на толерантността“. Всяка година правим различни теми. Идеята ни е отличилите се ученици след това да бъдат приети в знакови институции и посолства. От една страна искаме да покажем на учениците, че с по-добро образование можеш да постигнеш всичко, независимо от това дали си от село или град или от какъв етнически произход си. От друга страна искаме да покажем на основните институции, че ромската общност не бива да се свързва само с отпадане от училище, с проблеми с образованието, че голяма част от ромите днес се образоват. Имаме младежи и девойки на много високо ниво“.

Просветният министър Красимир Вълчев ще обсъди актуалните проблеми на българското училище с роми учители от цялата страна. Такава среща ще се състои за седма поредна година, посочи Колев.

По думите му все по-голям брой ромски младежи учат както средно, така и след това висше образование. Не малък брой ромски младежи избират педагогически специалности, отбеляза Деян Колев. Той коментира и концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов за ромите:

«Тя дава голяма опасност да се премине от подхода, който досега имаше по отношение на интеграцията, а именно инвестиции в образование и заетост, към един по-различен подход — този на увеличаващите се наказания. Концепцията, ако я сложим с ученическия конкурс, ми прилича като написана на езика на омразата, а не на езика на толерантността. Имаме чудесни документи за интеграция. Проблемът е с тяхното изпълнение. Нямаме нужда от нова концепция и нов документ».

Международният ден на ромите ще бъде отбелязан и с футболен турнир в Павликени, а във Велико Търново доброволци от център „Амалипе“ ще хвърлят карамфили от Стамболовия мост в река Янтра и ще запалят свещи в памет на ромите, загинали в Холокоста през Втората световна война.

Тагове: ; ; ; ;