7 април 2019-Нюз Фронт.

Руският сенатор Франц Клинцевич е убеден, че САЩ ще се опитат да провокират въоръжен конфликт между Русия и Украйна по време на ученията на Северноатлантическия алианс «Морски щит» в Черно море.

Членът на комисията по отбрана на горната камара на руския парламент, Франц Клинцевич, изрази мнението, че съвместните военни учения на въоръжените сили на Украйна, Грузия и НАТО «Морски щит» са провокативни по характера си и се провеждат за дестабилизиране на ситуацията в Черноморския регион.

 

В обучителните маневри се очаква да участват над 2,5 хиляди войници, около 22 кораба и подводници, както и 10 самолета и хеликоптери. Така Алиансът се опитва да демонстрира «надеждна защита» на Украйна срещу «агресията» от Русия. В същото време САЩ решиха да се въздържат от участие в тези учения.

Според мнението на някои експерти това може да е знак за опит на американците да отхвърлят всякаква отговорност за ескалация на военния конфликт и да го поставят на своите съюзници, защото под прикритието на «Морския щит» може да се направи опит да се завземе Крим, което веднага ще доведе до отговор от страна на Русия.

В интервю за Федералната информационна агенция, Франц Клинцевич каза, че по време на ученията украинските военни най-вероятно ще вземат решение за нова провокация в Керченския проток, тъй като те ще бъдат сигурни, че силите на членовете на трансатлантическия алианс ще ги подкрепят, ако ситуацията вземе сериозен обрат.

„Политическата ситуация в Украйна е изключително сложна и може да бъде„ спасена ”само чрез провокация на югоизток или в Керченския проток. Такава провокация беше подготвена и преди. Германия отказа да участва тогава, но Канада предложи услугите си.

По всяко време НАТО може да тръгне на провокация в нарушение на международното право ”, заяви руският сенатор.
Сенатор Клинцевич припомни, че на чуждите кораби не е разрешено да влизат в Керченския проток, така че силите на Украйна вероятно ще бъдат използвани за изостряне на ситуацията в региона. Според руският сенатор, «американците сами не искат да се забъркват в подобни неща, те винаги правят всичко с чужди ръце».

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;