Действащата и до днес «Доктрина Монро» в Съединените щати гласи, че Северна и Южна Америка са зона на влияние във Вашингтон, където други сили не могат да се намесват, пише Марко Майер в статията си за Contra Magazin.

Според Вашингтон, Китай и Русия не трябва да влияят върху вътрешните работи на Венецуела.

В същото време, отбелязва авторът, самата Америка активно се намесва в сферата на влияние на други регионални сили на базата на концепцията за «американската изключителност».

 

Съединените щати предупредиха Русия и Китай да не се намесват във венецуелските вътрешни работи, пише в статията на Contra Magazin. Тази позиция повдига редица справедливи въпроси, отбелязва авторът на статията Марко Мейер.

Според автора, през последните десетилетия Южна Америка се е превърнала в «задния двор на ЦРУ», която организация е автор на цяла поредица от държавни преврати срещу местните управляващи, които не се харесват Вашингтон.

 

Но, отбелязва Майер, едновременно с доктрината на Монро в САЩ започна да се развива

концепцията за «американската изключителност», Щатите започнаха  да изграждат глобална «империя», но продължиха  да забраняват на други страни да се намесват в сферата на влияние в Латинска Америка.

Както пише Maйер, САЩ са разбрали, че по този начин техните интереси ще се сблъскат с интересите на регионалните сили, като Китай и Русия.

Според автора, в така наречения «свободен свят», който се ръководи от САЩ, никой не оспорва американската хегемония.

 

Всеки приема двойните стандарти и специалните права на Вашингтон.

Майер пита: защо Китай и Русия биват обвинявани  в защита на сферите им на влияние, докато  САЩ постоянно правят същото, при това не само в Америка, но и в Европа, Азия и дори в Африка.

Може би, счита авторът, Китай и Русия трябва да сключат сделка с Вашингтон: не се намесвате в европейските и азиатските въпроси и няма да се намесваме в делата на Латинска Америка.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.contra-magazin.com/2019/04/washingtons-doppelmoral/

Тагове: ; ; ; ; ;