Venezuela Political Crisis

Снимка: AP

    В цяла Венецуела се състояха многолюдни демонстрации от Операция «Свобода», организирана от опозиционния лидер Хуан Гуайдо за оказване на натиск на президента Николас Мадуро да подаде оставка, предаде ДПА. Това съобщи БТА.

    «Не настояваме само за вода и електричество, а и за демокрация и бъдеще», каза Гуайдо на основния митинг в столицата Каракас.

    «Тук сме и ще останем. Всички на улицата за заключителния етап, който ще сложи край на узурпацията!», заяви Гуайдо, качен на камион, пред хиляди поддръжници, стекли се в район източно от Каракас.

Мадуро успява да се задържи на власт, защото има подкрепата на въоръжени паравоенни групи, каза опозиционният водач. Според него над 90 процента от населението иска смяна на управлението.

Продължаващите от месеци демонстрации навлизат в заключителната си фаза, отбеляза Гуайдо преди вчерашните митинги.

На протест в Маракайбо временно бяха арестувани двама депутати от опозицията. Техен колега каза за Франс прес, че демонстрацията е бил разгонена със сила.

Около 30 демонстранти са били ранени при сблъсъци с полицията, съобщи в. «Насионал».

    Чавистките власти също накараха хиляди свои привърженици да излязат по улиците на протести «срещу империализма».

   «Заедно, все така мобилизирани, продължаваме да браним мира и националната независимост. Спрете намесите!», написа Мадуро в Туитър.

Венецуелската система за електроснабдяване беше подложена на атаки не само от САЩ, а и от страни в Южна Америка като Чили и Колумбия, заяви Мадуро на митинг в Каракас, цитиран от ТАСС.

Президентът призова всички страни да осъдят атаките на империализма:

«Призовавам народите на Латинска Америка и Карибския басейн, САЩ, Европа, Африка и Океания да осъдят агресията на империализма срещу Венецуела.»

В предавана по държавната телевизия реч Мадуро се обърна и към американския президент Доналд Тръмп.

«Господин Тръмп, погледнете в очите този народ.

Той ще продължи да ви побеждава — вас, вашите печално известни нападения и вашите санкции», каза той.

Източник: Каракас

Тагове: ; ; ; ;