Вселенският патриарх Вартоломей участва в тържествена литургия, която се отслужи в българската православна църква Свети Константин и Елена в Одрин по случай патронния празник. Заедно с Вартоломей в тържественото богослужение участваха старозагорският Митрополит Киприян, гръцкият митрополит Амфилохий, както и председателят на българското църковно настоятелство в Истанбул Васил Лиязе, генералният консул на България в
Одрин  Васил Вълчев, гости от България и Гърция. Това съобщи БТА.

Ученици от гръцкото училище  на остров Гьокчеада поднесоха подаръци на присъстващите.

Вселенският патриарх произнесе слово, в което изрази пожелание да укрепват мирът и дружбата между православните християни и мюсюлмани.

  «Аз и друг път съм идвал в Одрин. Сега дойдохме по покана на митрополита, нося ви молитвите на църквата-майка, на Вселенската патриаршия, пожелавам ви щастливи Великденски празници. Специално искам да отправя молитва за благоденствие на повторно избрания на поста кмет на Одрин.

Горещото ми желание и пожелание е да укрепва близостта, дружбата, братството между православните християни и мюсюлманите, отправям молитвите си за благопожелание на всички, благодаря за гостоприемството»,заяви Вартоломей.

Интересното е, че когато от джамията се разнесе гласът на ходжата, който произнасяше мюсюлманската молитва, Вартоломей прекъсна речта си и я завърши след молитвата на ходжата.

Източник: Истанбул

Тагове: ; ; ; ; ;