Руската армия е подготвила «бойни екстрасенси», способни да откриват засади и да разпитват пленници с помощта на телепатия, пише британското издание.

Председателят на комисията за борба с лъженауката към РАН Евгений Александров отгвърли самата идея за същестуването на парапсихологията и начере твърденията пълна глупост, пише «Таймс».

Превод:

Руската армия е подготвила «бойни екстрасенси», способни да откриват засади и да разпитват пленници с помощта на телепатия.

Подразделенията на спецназа са упражнявали някои «бойн методи от парапсихологията» по време на бойните действия в Чечня.

Техните способности им позволяват да «победят врага с безконтактни методи», се казва ва списанието.

«Владеещият техниката «метаконтакт» може да води невербален разпит, — пише авторът на статията. — Той «вижда през» взетия в плен войник на противника: що за човек е той, какви са слабите и силните му страни, ще може ли да бъде вербуван.

Достоверността на разпита практически е стопроцентов.

Както се казва в статията, публикувана под името «Супервоенни за войните на бъдещето», подобни способности са помогнали на войниците при изучаването на езици, при лечението на ранени, при откриването на засади, складове и тайници на противника.

«С мисълта могат да се хакват дори компютърни програми, да се подслушват разговори или да се нарушават телевизионни и радиопредавания, могат да се нарушават каквито и да било разговори», се казва в статията.

Председателят на комисията за борба с лъженауката към РАН Евгений Александров отхвърли самата идея за съществуването на парапсихологията.

«Подобни разработки на бойна парапсихология наистина са съществували и са се разработвали, но са били засекретени.

Днес те излизат на бял свят. Но, както и в много страни в света, подобни излеследвания са признати за лъженаука, всичко това са пълни глупости».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/russian-military-claims-psychic-powers-7jfhkkg3x

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;