6 април 2019-Нюз Фронт.

Въз основа на анализа на циклите на Кондратиев и еволюционните цикли на световната политическа система, както и въз основа на емпиричен анализ на текущите събития и тенденции с висока (приблизително 90%) вероятност, може да се твърди, че през следващите години ще избухне „гореща“ локална война, в която Русия ще е принудена да участва пряко и активно.

В тази война Русия ще трябва да защитава своите национални интереси и самото право на независимо съществуване.
Врагът на Русия ще бъде САЩ и техните съюзници, включително различни терористи, афганистанските талибани и националисти от Украйна, балтийските държави, Полша и някои други страни от ЕС.

 

 

Високата вероятност и всъщност неизбежността на предстоящата “гореща” локална война произтича от фундаментално важния факт, че Съединените щати не могат окончателно да преодолеят многобройните социални и вътрешни последици от глобалната криза от 2008–2009 година. и последвалата рецесия (всъщност депресия) без голяма война, която да промени цялата геополитическа и геоикономическа карта на света.

Според експерти всяка нова рецесия ще постави милиони американци на ръба на оцеляване поради огромните и все по-нарастващи дългове, а американската държава ще се сблъска с сериозни вътрешни проблеми.

 

Друга причина за необходимостта от война за Съединените щати е, че без война е невъзможно да се преодолее нарастващото разделение на американските елити, разделянето на цялото американско общество и да се гарантира «единството на Запада», т.е. пълно подчинение на страните от ЕС на САЩ (тези разделяния, както показва практиката, не могат да бъдат елиминирани само чрез пропаганда, санкции и русофобия, така че е необходима локална война).

Съединените щати на всяка цена се нуждаят от победа във войната, която би отслабила Русия, Китай и ЕС и би укрепила доминирането на САЩ в света.

Русия е основната цел на бъдещата война за САЩ, защото тя е най-важната връзка във веригата от държави, чиито интереси се различават от тези на САЩ.

Като премахнат или драстично отслабят Русия, САЩ ще могат да унищожат плановете на Китай да създадат и развият проекта „Един пояс — един път“, напълно да покорят страните от ЕС, да унищожат Евразийския икономически съюз и да диктуват условията му в постсъветското пространство.

Целта на “горещата” локална война с Русия е да я победят и рязко да отслабят или разчленят руската държава, без да използват стратегически ядрени оръжия, но като използват най-новите военни технологии, високоточни и тактически ядрени оръжия с “ниска мощност”.
В същото време съществуващата в Русия „пета колона“ ще бъде изцяло ангажирана, различни военни действия ще предшестват различни провокации и опити за „цветни революции“.

 

Най-вероятните театри на военни операции могат да бъдат Украйна, страните от Централна Азия, страните от Близкия изток (Сирия) и балтийските страни. Най-вероятно САЩ ще се опитат да организират военни операции на няколко фронта едновременно, така че Русия да разпръсне силите и вниманието си.

Нещо подобно се случи, например, по време на Кримската война, когато Русия трябваше едновременно да се изправи срещу враждебните си сили не само в Крим, но и в Балтийско море, в Бяло море, в Молдова и Влашко, в Кавказ, в Тихия океан.

В същото време е важно да се подчертае, че САЩ ще действат до голяма степен с чужди ръце- талибаните (забранена организация в Русия), ИДИЛ (забранена организация в Русия), украинските и литовските националисти и т.н., въпреки че общото ръководство ще се упражнява от американски инструктори и генерали.

 

Владимир Пантин — ръководител на катедра «Изследвания на международната икономика и междонародните отношения към РАН», доктор по философски науки.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;