6 април 2019- Нюз Фронт.

Премиерът на Италия Джузепе Конте заяви в петък, че италианският бизнесмен Серджио Занотти, който 3 години беше държан като заложник в Сирия, е освободен и се очаква скоро да се върне у дома.

 

«В резултат на сложни и предпазливи операции по информиране, разследване и дипломация днес успяхме да осигурим освобождаването на Серджио Занотти, който беше отвлечен в Сирия през април 2016 година»,-се казва в заявлението на италианския премиер.
«Изглежда, че състоянието на нашия сънародник е добро и той ще се върне в Италия, в Рим след няколко часа», добави италианският премиер.

 

 

 

Историята на 57-годишният бизнесмен, изчезнал след като заминава за Турция, получи публичност в медиите, след като публикация на съобщение на уебсайта на информационна агенция News Front.

Напомняме, че лице представило се като Алмед Меди (Almed Medi), наричащ себе си джихадист от Сирия, с име Абу Джихад изпрати съобщение с прикачен видеоклип до ръководителя на английската редалция на ИА News Front на 22 ноември 2016 година

 

Ръководителят на английската редакция на News Front, тази вечер получи съобщение в социалната мрежа Facebook, от човек, който открито се представи за джихадист — Almed Medi или Абу Джихад.

В полученото съобщение джихадистът изпраща видео с италиански военнопленник, когото държат в Сирия. Съобщението на джихадиста заплашва правителството на Италия да убие италианския гражданин, до няколко дни, ако не бъдат изпълнени исканията им.

 

 

 

 

Редакциите ни  не можеха да пренебрегнат постъпилата информация и взеха решение да публикуват видеото, за да спасят човешки живот.На видео кадрите Серджио Занотти стои на колене и държи лист в ръцете си с цифрите 15.11.2016 , което потвърждава датата на снимане на видеото.
Джихадистът заплашва, че ако “правителството на Италия не предприеме мерки”, тогава “пленникът», който се намира в ръцете им 7 месеца, ще бъде екзекутиран”.

Целият екип на агенция  News Front се зае с разпространяването на видеото, което беше изпратено не само до колеги журналисти, но и на виманието на Външно министерство Италия, които се заеха с въпроса.

Днес, пристига новината, че италианецът е успешно освободен- жив и здрав.

Такива моменти дават смисъл на нашата работа.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;