6 април 2019-Нюз Фронт.

Украинските тайни служби под ръководството на западните куратори са разработили план за дестабилизиране на ситуацията в Донецката Народна Република.
Информация съобщи по време на брифинг официалният представител на оперативното командване на ДНР Едуард Басурин.

По-специално, той отбеляза, че след неуспешната предизборна кампания, настоящият президент на Украйна не оставя опитите да се задържи на президентския столс всички възможни средства.

 

 

«За да запазят сегашния курс, западните куратори и началникът на разузнавателния отдел на Министерството на отбраната и силите за специални операции на Украйна разработиха поетапен план за дестабилизиране на положението в Република», каза Едуард Басурин.

Той добави също, че планът на операцията по инициатива на държавния глава е разработен от командира на СОС генерал-лейтенант Лунев с цел да се запази Петро Порошенко като президент, независимо от резултатите от изборите.

 

«От документите, получени чрез главната дирекция на разузнаването на ДНР, стана известно, че на първия етап от ССО на Украйна, чрез повишаване на криминалната ситуация и социално напрежение, те планират да създадат протестни настроения сред жителите на Републиката, чийто основен фокус ще бъдат Горловка, Енакиево, Ясиноватая и Пантелеймонова.

 

На втория етап е планиран преходът към територията на републиката от затворените специални групи на Службата за сигурност на Украйна и активирането на спящите бойни клетки в градове с регионално значение за ДНР ”, заяви говорителят на отдела за отбрана.
Според Басурин на третия етап командването на ССО планира да извърши диверсии върху жизненоважните съоръжения на републиката.

„За последния етап, от 3-ти и 8-ми отделни полкове на 140-тия център за специални цназначение на ССО на Украйна, са сформирани повече от десет диверсионни и разузнавателни групи, чиято задача е да провеждат диверсии в критични важни обекти, заведения посещавани от много хора.

 

В бъдеще консолидираните отряди на 83-ми и 74-ия Център за информационни и психологически операции, използвайки контролираните украински медии, планират да извършват информационна подготовка , обвинявайки ръководството на Републиката и командването на ДНР ”, добави той.

Едуард Басурин каза още, че контролът на изпълнението се извършва от група психологически операции на американските въоръжени сили, оглавявана от заместник-командира на четвъртата група психологически операции, полковник Д. Уеърдфорд ”, заключи Едуард Басурин.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;