Русия се оказа в списъка на страните, в които ЕС има намерение да се заеме с «възстановяване на демокрацията», за целта в следващата година ЕС ще отдели  1,3 миллиона евро.

Това се казва документа, чийто текст цитира  RT.

Финансите, според документа, ще бъдат насочени за «подкрепа на демокацията и укрепването на потенциала на парламентите на трети страни».

Уточнява се още, че става дума за подготовка на «демократични» политически лидери както в страните от Европейския съюз, така и в «държави, съседни на Европа», в това число Магриб, Източна Европа и Русия».

През 2019 година с подобна цел Брюксел отдели малко повече от 1.1 милиона евро, но по-късно бе решено финансирането да се завиши с 215 хиляди евро.

По-рано съобщихме:

Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин счита, че парите, отделяни от САЩ за противодействие на «руската агресия», се използват за разпалване на антируски настроения в съседните на Русия страни. Според него, формираната в Русия несистемна опозиция се подхранва с пари на САЩ.

 

«Извън всякакво съмнение е, че информационно-идеологическото «оръжие» ще се използва и в бъдеще.

За това свидетелства увеличаването на държавния бюджет на САЩ по програми за т.нар. развитие на институтите за демокрация в граничещи с Русия страни, а също в държави от Средна Азия.

Истинският смисъл за тези средства е очевиден от името на съответната «графа» на разхода, която се нарича «противодействие на руската агресия чрез обществена дипломация и програми за външна помощ, а също създаване на устойчиво правителство в Европа», — заяви Бастрикин в статията си, публикувана в «Комерсант-Власт».

 

Както съобщава още той, за 2017 година по този параграф са отделени около 4.3 милиарда долара от САЩ, от тях около милиард отиват за програми за т.нар. борба с корупцията и подкрепа на демократическите общества в съседни на Русия страни.

 

«Получените по-рано в рамките на тази програма пари вече са усвоени от различни обществени организации под предлог, че се съдейства за образованието, развитието на гражданското общество и други благи цели. В резултат се разпалват антируски настроения в прилежащи към Русия държави, в Русия се формират проамериканска и прозападна т.нар. несистемна опозиция, разпространява се междуконфесионалният и политическият екстремизъм вътре в нашата страна», — заключи Бастрикин.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;