5 април 2019-Нюз Фронт.

Социалната мрежа, която до сега държеше лидерство по популярност сред потребителите, рискува да загуби позициите си.

И въпросът е не само, че по „невероятен“ начин данните на потребителите попадат в ръцете на трети страни.
Проблемът е в доста противоречивата политика на модерация. Независимо от факта, че администрацията организира седмични срещи и прави корекции в стандартите на Общността, това не спестява  двусмислени и спорни решения.

A все по- жестоката цензура и зачестилите случаи не само на блокиране, но и на изтрити потребители и страници, разочароваха все голяма част от участниците в някога любимата мрежа.

 

 

И именно във Facebook в знак на протест стартира акция с призив за бойкотиране на мрежата и преминаване към руският аналог Вконтакте

 

Въпреки факта, че Facebook съществува повече от 15 години, което е съвсем достатъчно, изглежда, да се разработят абсолютно недвусмислени норми на поведение за потребителите, поради някаква причина това все още не се е случило.
Модераторите и администрацията на Facebook по техни собствени правила показват, че всяко решение за блокиране на конкретна публикация вече е подлежи на обжалване, а последната капка станаха случаите на изтриване на акаинти и страници с хиялди потребители.

«Цензура без обяснение, изтриват се постове, публикации, а вече дори и страници, това не е нормално. И вече не говорим за свободна мрежа».

 

У нас проблемът е още по-силно изразен, тъй като от скоро комапнията откри българско представителство, в което работят българи, следователно социалната мрежа започва да разбира посланията на българския потребител, а неудобните публикации и групи веднага попадат под санкции.

Но българинът винаги намира решение, и този път не е изключение. След поголовната сеч на профили, стартира масова акция #БолгарияВконтакте, която кратко приканва всеки блокиран да си направи регистрация в руският Фейсбук.

Включи се в акцията, направи си профил)предай нататък, не бъди блокиран, не на цензурата)
https://vk.com/

 

 

 


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;