5 април 2019-Нюз Фронт.

В Либия започна поредния, но достаточно очакван поврат на събитията. Започва офанзива в западната част на Либия и Триполи ще бъде главната цел. Задачата е проста — „да освободим западната част на страната от терористи” (включително банди от демократи).

Халифа Хафтар призовава бойците в Триполи да вдигнат бял флаг и да сложат оръжията си в името на мира и сигурността на народа на Триполи. Но като се вземе предвид напора на някои от бойците, кръвта е очевидно неизбежна.

 

Настъплението на войските на Халифа  Хафтар, които се въоръжават от Русия, Египет и Обединените арабски емирства на този етап, е подкрепено от Обединените арабски емирства и косвено от Франция (която се интересува от договорите за петрол в Киренаика, която Хафтар осигурява).

 

Правителството на Сарадж, което е признато от Запада, се подкрепя от Италия и от думите на Европейския съюз.
Но в действителност Сарадж най-вероятно ще разчита на подкрепата на войнствените банди от Мисурата, които вече са изпратили няколкостотин бойци да защитават Триполи.
Сега правителството се опитва да преговаря с демократичните банди, за да спрат да се борят помежду си и да се обединят в лицето на общия враг.

 

 

 

Биография на Халифа Хафтар: Роден през 1943 година в Аждабия, принадлежи към племето Ал-Фарджани. Завършил е Академията на военния университет в Бенгази.
През 1969 година, като 26-годишен кадет, Халифа Хафтар участва в преврата, организиран от Муамар Кадафи, който сваля монархията и накрая става един от най-висшите офицери и главни довереници на Либия.
Той беше мой син. И аз бях като негов духовен баща ”, казва Кадафи в интервю за него.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;