Спорният пакет «Мобилност» отново влиза за гласуване в пленарната зала на Европейския парламент. Пакетът ще бъде гласуван на първо четене заедно с над 1000 поправки одобрени от комисията по транспорт. На сесията на Европейския парламент в Брюксел българските евродепутати се опитаха да внесат искане точката да отпадне от дневния ред, но то беше отхвърлено. Това съобщи Канал 3.

Евродепутатите отхвърлиха предложението на българските си колеги пакетът «Мобилност» да бъде свален от дневния ред и да не се гласува на пленарното заседание на ЕП днес. Очаква се вотът да започне в 12:30 часа българско време. Всичките направени промени ще бъдат гласувани «анблок», тоест наведнъж.

Преди вода евродепутатът Андрей Новаков  посочи, че това означава, че със сигурност ще има гласуване по пакет «Мобилност» и ако това е съотношението на силите, ще бъде много трудно да се прекарат текстове, които са важни за България. Каквото и да се случи, гласуваното ще бъде на първо четене, а не окончателното и финално гласуване», уточни той.

Пакетът «Мобилност» продължава да разделя държавите от Европейския съюз на Източна и Западна Европа. Според нашите евродепутати пакетът е сделка между френския президент Макрон и групата на либералите в Европейския парламент.

Пакетът «Мобилност» влезе в дневния ред на пленарната сесия на ЕП на 27 март по предложение на председателя на (АЛДЕ) Ги Верхофстат. На гласуването на 25 март за дневния ред на редовната сесия трима български евродепутати не присъстваха. Оказа се, че точно толкова трябваха, за да падне предложението, което в крайна сметка беше прието с 156 гласа «за» срещу 154 — «против».  На 27 март обаче текстовете бяха върнати в транспортната комисия. Въпреки това български превозвачи организираха 2 протеста — в Страсбург и София.

Тагове: ; ;