4 април 2019-Нюз Фронт.

На 4 април се навършват 70 години от подписването на Северноатлантическия договор, въз основа на който беше създадено НАТО. По този повод във Вашингтон на 3-4 април беше организирана „юбилейна“ среща на Съвета на НАТО на ниво външни министри.

Както показва дневният ред на това събитие и характерът на решенията на Съвета на НАТО, Северноатлантическият блок не възнамерява да се откаже от увеличаването на военно-политическа конфронтация с Русия.
Основната задача на съюза, като цяло, не се е променила от създаването си през 1949 година- да обедини редиците на съюзниците под знамето на сдържането на «заплахи от Изтока»

 

 

 

Преди 70 години, в зората на Студената война, представители на 12 страни в Европа и Северна Америка се срещнаха във Вашингтон, за да подпишат Северноатлантическия договор.
В основата на договора е статия за колективната отбрана, в която атаката срещу една страна се разглежда като атака срещу целия съюз.

Сега в НАТО са 29 държави, но алиансът се готви да вкара още Босна и Херцеговина и Македония.

За последните 70 години НАТО премина от военен съюз по време на Студената война към международни сила, която оперира на много фронтове.

Сега НАТО смело заявява плановете си да използва Украйна срещу Русия.  Постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчисън съобщи, че алиансът планира да предприеме мерки за осигуряване на преминаването на украински кораби през Керченския проток и разширяване на обхвата на въздушното разузнаване в Черно море.
Ако говорим за повторение на провокациите на украинските военни, които през ноември миналата година се опитаха да минат от Черно море до Азовско море, повторението на такива събития заплашва нарушителите със сериозен отговор от руската армия.

 

За тези 70 години обаче Европа разбра, че не иска да бъде част от НАТО, и антиНАТОвските настроения набират все повече сила.

Европа исторически е свикнала да търси помощ от Русия, именно по тази причина за последните десетилетия НАТО активно разширява присъствието си в Европа.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;