US професор: Токсините на «RussiaGate» ще продължат да разкапват Щатите

Вашингтон развихри безпрецедентен полически скандал за Рашагейт, вкарвайки в него огромен брой авторитетни политици и журналисти, сътрудници на спецслужбите и почие влиятелни личности.

Властта хвърли за разследването милиони долари на американските данъкоплатци, но дори това не беше най-голямата жертва, която даде страната.

Това пише американският историк и професор Стивън Коен в статията си за «The Nation».

«Ще се извинят ли те, както изисква възпитанието, за да осъзнаят, че в бъдеще трябва да избягват подобни травми от национален мащаб?», пише авторът, допълвайки, че с провала на разследването за «руската нанмеса» нещата не са приключили.

Читайте также: «Россия расплачивается за ужас американцев»: Трампу не позволят наладить отношения с РФ после провала «RussiaGate»

Според него, токсините на този скандал да успели да проникнат в кръвоносната система на политиката и медиите, а това значи, че те могат да се проявят отново във всеки момент.

Това е сериозна опасност, подчертава Коен, защото американците платиха за разследването 25-40 милиона долара.

Цената за «RussiaGate» е вярата в американската демокрация, която бе ударена от инициаторите на скандала, а не от Тръмп, когото се опитваха да обвинят в сговор с Кремъл.

Изборният процес и институциите на президентството бяха дикредитирани, продължава професорът:

«Ще успеят ли републиканците да не се съблазнят да започнат аналогични обвинения срещу бъдещия президент-демократ?».

Петя Паликрушева

 

 

Коментари:

Зареждане ...