Конференция -  етика  в публичната администрация

Снимка: БТА

Председателят на парламентарната комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Борис Ячев предложи проверките за почтеност на служителите да се правят във всички институции и държавни звена, които имат инспектиращи и контролиращи функции. Той участва в откриването на конференция на тема «Етика в публичната администрация — стандарти, инструменти и добри практики», организирана от фондация «Конрад Аденауер» и БИПИ. Това съобщи БТА.

По думите на Ячев има настройка сред част от народните представители да бъде правно регулирано, със законова инициатива, понятието «етика в публичната администрация» и «норми на поведение на държавния служител».

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев заяви в откриващото си слово, че проверките за почтеност са международно признат антикорупционен инструмент и че трябва да почерпим опитът на държавите, които го ползват. И допълни, че чрез тези проверки може да се оцени корупционният риск и да се провери спазването на етичните стандарти от страна на служителите.

Той отбеляза, че комисията е започнала проект за изготвяне на етични правила за поведение на администрацията. И заяви, че по отношение стандартите за получаване и деклариране на подаръци в администрацията, у нас няма писани правила кое е допустимо и кое не. Като даде пример за получено обяснение, че «допустим е подаръкът, който можеш да изядеш в рамките на 45 минути».
Георгиев каза още, че може би проектът за етични правила би могъл да бъде разширен и да се предложат такива правила и за бизнеса, който да прецени доколко би могъл да ги пригоди за своята дейност.
Ръководителят на българското бюро на «Конрад Аденауер» Торстен Гайслер коментира, че е важно да се приеме Кодекс по етика в държавната администрация, който да помогне при превенцията на корупцията. Той трябва да насочва държавния служител към това как да се държи и какво не трябва да прави.

Източник: София

Тагове: ; ; ;