Поради факта, че американците така активно плодят в политиката по сигурността сценарии, базирани на тяхната лична изгода, европейците все по-често се противопоставят с ответна риторика, пише немското издание.

Над немската автомобилна индустрия надвисна заплахата от американски мита.

 

В САЩ проверяват, не заплашват ли немските автомобили националната сигурност на Америка.

Това е фарс, дори самият Доналд Тръмп неволно призна това, заявявайки в едно от интервютата си, че импортът на автомобили не представлява реална заплаха, се съобщава в статията.

 

Европа не за първи път чувства, че Америка не зачита нейните интереси, продължава Frankfurter Allgemeine.

През 2003 година САЩ представиха лъжливи доказателства за наличието в Ирак на оръжие за масово поразяване, оттогава никой не желае да вярва сляпо на данните на американските спецслужби.

 

Освен това, техните агенти в унисон твърдяха, че Русия се опитва да повлияе върху хода на американските избори, но Тръмп заяви, че вярва на думите на Путин за това, че Русия не е правила това.

Тогава защо Европа трябва да възприема сериозно опасенията на американските спецслужби по повод сигурността, когато в нея се съмнява дори американският президент?!

 

Сблъсъщът на икономически интереси може да наблюдава и в случая със «Северен поток-2», отбелязва изданието.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео неотдавна поясни, че  САЩ трябва да станат водещ експортьор на нефт и газ — в това те виждат шанс да завишат енергийната сигурност на много страни, а също да минизират ролята на такива държави, като Иран, Венецуела и Русия.

«Ние експортираме на само американска енергия, ние експортираме и нашата делова система от ценности», заяви Помпео.

Именно в конфликта около газопровода американците успяха да постигнат някакви резулати, признава немското издание.

Правителството на Германия се съгласи да внесе своя дял в диверсификацията на доставките на газ и ще трябва да построи терминал за прием на американски втечнен газ в допълнение на тези, които вече възникнаха в Европа за последните години.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.faz.net/aktuell/politik/wie-sich-europa-und-amerika-immer-mehr-entfremden-16114778.html

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;