Александър Йорданов е кандидатът на СДС, който попадна в общата коалиция с ГЕРБ за

Европейските избори 2019. Той е на 6-то  място в листата,  което му дава реален шанс да бъде избран за евродепутат. През годините обаче той се изявяваше като един от критиците на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Историята дори помни случай, в който нарече Борисов «премиер мимикрия, който се нагажда според ситуацийката».

«Това беше казано в края на една конференция, а не на самата конференция, когато вече в някакъв смисъл имаше неформален разговор и дискусия», обяви Александър Йорданов в интервю за bTV.

«Мимикрия става дума, когато имаме поведение като държава, което невинаги – поне аз, одобрявам. Аз не съм одобрявал поведението на Борисов и на правителството по отношение на определени действия и опити за намеса на Русия във вътрешната политика на България», подчерта той и призна, че по въпроса за Русия заема по-крайна позиция.

«Аз смятам, че след като България е член на ЕС и НАТО, ние трябва да водим изцяло политика, която отговаря на нашите национални интереси и тези национални интереси са да има повече България и повече НАТО в България», изтъкна той.

«В момента правителството на Борисов не е това правителство, което беше заедно с Реформаторския блок, то е друг тип коалиция.

За да го има в България това правителство в момента, една от причините е разделението на десницата, която не влезе в парламента.

Следователно Борисов се съобразява в своето поведение и като премиер с формулата на това коалиционно управление. Виждате, че в тази коалиция, специално «Обединените патриоти» има политици и партии, които са изцяло антиевропейски насочени», посочи още Александър Йорданов.

Той коментира, че от дълго време не е имал контакти с Бойко Борисов и изрази мнение, че ГЕРБ е увеличил подкрепата си благодарение на разделението на десницита.

«Аз не съм имал възможност да разговарям с Борисов може би от 7-8 години. През това време какви ли не хора са се изредили при него. За какво ли не.

Някои дори ставаха министри, а след това го критикуваха.

Спомням си много добре, че когато загубихме изборите преди две години и когато тази наша десница беше разделена на три парчета и пропиля гласовете на 300 000 избиратели, Радан Кънев каза нещо важно: нашето разделение изпрати десетки хиляди избиратели да гласуват за ГЕРБ, за да спрат комунистите.

Сега ще обикаляме сградата на парламента отвън, защото нямахме акъл и ако искаме отново да влезем в него няма да стане с улични перформанси», допълни Йорданов.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;