Лютви Местан
Снимка: БГНЕС

Имам огромни надежди че, случаят (с отказа на Турция да се извини за думите на външния си министър, че промените в Закона за вероизповеданията са направени под натиска на Анкара – б.р.) няма да прерасне в дипломатически скандал, заяви пред БНР лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан.

В интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ Местан коментира, че България и Турция са в чудесни отношения, както на ниво министър-председател и президент на Република Турция, така и на политическо ниво и между парламентите.

„Обнадежден съм, че по пътя на диалог ще се намери решение на този казус, който се преекспонира и от българското общество се скрива същественият проблем.

Смятам, че законодателната инициатива, с която се опрощаваха в първоначалния вариант задълженията на Главно мюфтийство, бе справедлива инициатива и справедлив закон“, посочи той.

„Главно мюфтийство нямаше да има никакъв проблем да обслужва задълженията си към българската държава, ако не беше обект на една историческа несправедливост, свързана с отнемането от държавата на вакъфските имоти.

Ако те не бяха отнети, щеше да има достатъчно собствени приходи, както това прави и Българската православна църква“, отбеляза Местан.  

Според него намесата на Турция във вътрешните работи на България е мит и той най-често се свързва с ДОСТ.

„Това са абсолютно измислени теми, които са част от механизма за изграждане на образа на злото в мое лице и в лицето на партията, която представлявам“, изтъкна лидерът на ДОСТ.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;