Александър Сивилов
Снимка: Личен архив

Победата на първи тур на президентските избори в Украйна на Володимир Зеленски е част от процес в световен мащаб — антисистемен политик, който влезе неочаквано в съревнованието и в последния момент обяви, че ще участва в надпреварата. Така доц. Александър Сивилов, преподавател по история в СУ „Климент Охридски“, коментира пред БНР развитието на политическата ситуация в Украйна.

В предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ Сивилов отбеляза, че е трудно да се прецени, кой има повече шансове на втория тур — Зеленски или настоящият държавен глава Петро Порошенко:

„Не е ясно до каква степен ще се активизира традиционният електорат, който може да застане зад Порошенко.

В този случай може до голяма степен да бъдат изравнени силите“.

„Голямата разлика между двамата е, че Зеленски за момента не носи някакво класическо политическо послание.

Той избяга от външнополитическата тематика, а същевременно се обърна към социалните проблеми и ще се опита да даде повече пари за социални плащания“, коментира Сивилов.

Той припомни, че преди да се впусне в политическата надпревара Зеленски финансира неформален батальон, който участва в Антитерористичната операция в Донбас на Киев.

„Винаги може да се очакват фалшификации на изборите, имаше спекулации, че Порошенко може да се опита да отмени резултата от първия тур, но засега не виждам такъв вариант“, каза още историкът и допусна, че при такъв сценарий отново може да има безредици в Украйна.

По повод третото място във вота, заето от Юлия Тимошенко, той прогнозира, че едва ли ще успее да мобилизира привържениците си, за да организира нов майдан.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;