Петро Порошенко, който претендира за втори президентски мандат, даде да се разбере, че има намерение да продължи своята твърда антируска политика, която, изхождайки от данните на екзит-пола, не намери подкрепа сред украинците, както и самият Порошенко.

Това сподели международният кореспондент на CNN Фредерик Пляйтген.

 

Той обърна внимание на това, че действащият президент на Украйна губи от комика Владимир Зеленский, който няма никакъв политически опит.

«Но това не му попречи да събере най-много гласове — около 30 %, изхождайки от данните на екзит-пола. Той дори вече успя да благодари на избирателите», отбеляза журналистът.

Порошенко, който зае второто място, разбира се, че не е доволен от резултатите, за което политикът вече заяви в социалните мрежи, продължава кореспондентът:

«Той призна, че вижда колко бавно вървят реформите в последните години на управлението му, затова и се опитва да получи втори шанс».

 

Журналистът обръща  внимание на това, че всички изброени кандидати говорят за стремежа да се укрепват взаимоотношенията със Запада, но точно Зеленский — лидер в гласуването — «е най-малко антируски»:

«По време не мероприятията той говореше и на руски, и на украински, независимо от това, че езикът в Украйна е много сериозна и болна тема».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;