На 28 март 1912 година е родена Марина Михайловна Раскова — навигатор, пилот,  майор, най-яркият представител на поколението на съветските жени-пилоти от 1930-1940 години, една от първите жени-герои на Съветския съюз.

В края на октомври 1941 година по заповед на НК на СССР в град Енгелс, Раскова  сформирала авиогрупа, състоящата се от три женски авиополка: Пе-2 с бомбирадировачи, Як-1 изтребителен и По-2 нощни бомбардировачи, носещи официалното прозвище сред немците «Нощните вещици».

Точно на тези безсрашни пилоти била назначена за ръководител Марина Михайловна, която по онова време получила званието «майор».

През 1937 г. Раскова извършва подвиг — първата жена в СССР, прославила държавата.

Като щурман на самолета АИР-12 тя взела участие в световния рекорд за най-продължителен полет.

След година биографията й се попълнила с още два световни рекорда по далечина на полета с хидросамолета МП-1.

През 1938 година извършила още един знаменит полет, заедно с Гризодубова и Осипенко по маршурата Москва- Керб, село в Далечния Изток, далечина на полета 6450 км без кацане.

Този подвиг едва не коствал живота й. Полетът преминавал при екстремални условия, при температура минус 35 градуса.

Приборите излезли от строя, свършило горивото, Гризодубова заповядала на Марина да скочи в тайгата с парашут.

Тя изпълнила заповедта и в следващите 10 денонощия, превъзмогвайки глада и студа, се добрала до набелязаното място за кацане.

За проявеното мъжество и поставянето на световен рекорд по далечина на полета й било присвоено званието Герой на СССР — първата жена в страната.

По-късно й вричил медала «Златна звезда».

На 4 януари 1943 година при прелитане по маршрута Арзамас-Саратов тя попаднала в трудни метеорологични условия и с това георичната биография на Марина Раскова завършила.

Погребана е на Кремълската стена на Червения площад.

Посмъртно Марина Раскова е наградена с орден Отечествена война Iстепен, а 588-и полк за последвалите  успешни действия на Северо-Кавказкия и Донския фронтове получил нейното име.

За целия период от Втората световна война полкът извършил множество подвизи, в това число 1134 бойни полета, хвърлил над фашистите 980 тона бомби.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;