Еврейската общност в Литва е възмутена от решението на държавния съд. Съдът отаказа да преразгледа историческата роля на «националния герой» Йонас Норейка.

Според представителите на местната еврейска общност, Центърът за изследване на геноцида и съпротивата на жителите на Литва не само се опитват да оправдаят престъпленията на Норейка по време на Втората световна война, но са и нарушили Наказателния кодекс на републиката.

В съобщението се отбелязва, че в литовския НК има член 170, според който юридическо лице трябва да носи отговорност, ако не признава международните престъпления, например тези, които е извършила нацистка Германия.

Според Норейка, литовците като цяло не са съпричастни към Холокоста.

Той твърди още, че «литовците са считали Германия за съюзник», а също, че «жителите на окупираната Литва не са възприемали гетото като част от Холокоста».

Общноста счита, че подобни изказвания не само демонстрират неуважение към затворниците  в гетото, но и унижават подвига на жителите на Литва, които са спасявали евреи и са рускували така живота си и този на семействата си.

През 1941 година Йонас Норейка (известен в Литва с провището «Генерал Вятър»), е участник в националистическата организация «Литовски фронт на активистите».

Той издава заповед да се изпратят всички евреи от региона в гето и да им се изземе имуществото.

По-късно в това гето са били убити хиляди хора.

След четири години Норейка се присъединява към «горските братя».

Така в Литва наричат националистически настроените въоръжени нацистки движения, действащи на територията на страната от 1940 до 1950-та години.

По време на войната помагачите на нацистите в Литва участвали в унищожаването на местните еврейски общности.

Тогава в страната са убити повече от 200 хиляди човека.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;